Dzūkiškos virtuvės atradimai

Dzūkų virtuvės valgiai skiriasi nuo kitų Lietuvos regionų valgių. Nuo seno dzūkai – pasaulinio lygio miško gėrybių kulinarijos čempionai, mokantys visas gamtos dovanas naudoti maisto ruošimui. Tad nenuostabu, kad ant kiekvieno dzūkų stalo būdavo didžiulis grybų patiekalų asortimentas. Be to, jais įdaromi pyragėliai, virtinukai, gardinami padažai. Nuo seno Dzūkijoje valgomi bulviniai blynai, kepti ant kopūstų lapų, įvairios košės, pieniška sriuba, virta ir troškinta kiaulienos taukinė su kopūstais ir krosnyje keptomis bulvėmis su lupenomis. Kas paragaus grikinių blynų, iškeptų ant lydyto sviesto, pašutintų pečiuje su grietine ir patiekiamų su džiovintų baravykų pavilgu, amžinai taps dzūkiškos virtuvės garbintoju. Atvykite į Dzūkiją pasimokyti gaminti  šio krašto patiekalų – čia ir suaugęs, ir mažasis įgaus naujų žinių apie šio krašto patiekalus, kuriuos čia galės ir paragauti.

Objektas Nr. 1 Pivašiūnų amatų centro edukacinės programos

Pivašiūnų amatų centre svečiui bus suteikta galimybė pačiam sumušti sviestą dzūkiška „buikele“ ir čia pat jį skanauti. Norintiems pajusti dzūkišką skonį – pasiūlys bulvinių dzūkiškų bandų, grikinių babkų, pyragų, pyragėlių, kūčiukų kepimą ir ragavimą.
Senųjų amatų mylėtojai taip pat neliks nuskriausti. Jie galės pasimokyti medžio drožybos, puodžiaus amato, velti veltinius, lieti žvakes ir megzti raštuotas vilnones kojines ir pirštines.
Suvenyrų parduotuvėlėje net įnoringiausias suras sau mielą rankų darbo daiktą.
Darbo laikas: antradienį – penktadienį 9.00 – 18.00 val., šeštadienį 9.00 – 16.45 val. Pietų pertrauka 13.00 – 13.45 val. Prieš vykstant rekomenduojama iš anksto pasiskambinti.

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 2 Sūrių degustacija "Karališki sūriai"


Alvydas Paliukėnas, dar vadinamas sūrių Karaliumi, gamina apie 70 rūšių išskirtinio skonio sūrių, kuriuos vežioja į muges visoje Lietuvoje.
Išgirsti istorijas iš sūrininko, išragauti įvairių skonių, atrasti kiekvienam labiausiai patikusius galima sūrių degustacijoje, kuri vyksta antrame pastato aukšte įrengtoje degustacijų salėje.

Vienu metu degustacijoje gali dalyvauti iki 40 asmenų, o patogiausiai susėda – 24.

Degustacijos trukmė 1-1,5 val.

Degustacijos kaina – 10 eurų žmogui.

Mažesnėms nei 10 žmonių grupėms bendra degustacijos kaina – 100 eurų.

Po degustacijos dalyviai gali įsigyti labiausiai patikusių sūrių.

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 3 Šimtalapė "Lapės snapės kepiniai"


Alytaus apylinkės garsėja tradiciniais totoriškais šimtalapiais, šiuo su meile rankomis keptu autentišku gaminiu su karameliniu padeliu ir plonyčiais lapeliais norime pasidalinti ir su Jumis.

Nekeisdami mielinės tešlos recepto, ekspermentavome su įdarais, todėl šiandien Jums galime pasiūlyti ko gero didžiausią šimtalapių įdarų asortimentą Lietuvoje.

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 4 Dzūkijos dvaras

Alytaus rajone, Radžiūnų kaime, netoli Nemuno stovi puošnus „Dzūkijos dvaras“, garsėjantis dzūkiškomis bulvinėmis bandomis, kurios čia kepamos kiekvieną šeštadienį. 

Nukeliavę į „Dzūkijos dvarą“  turėsite puikią galimybę pasigrožėti greta dvaro naujai įkurtu sodu. Čia visus džiugina fontanas, medinės skulptūros, vaizduojančios tradicinį dzūkų gyvenimą, takeliai ir suoleliai poilsiui. Jei nepatingėsite – galėsite keliuku nusileisti pasigrožėti Nemunu.

„Maistas pas mus toks, koks ir turi būti provincijos dvare – šviežias, iš apylinkių produktų, tačiau kūrybingos meistro rankos prisilietimu tapęs „Dzūkijos dvaro“ pasididžiavimu. „Dzūkijos dvaro“ virtuvės pasididžiavimas: patiekalus gaminame tradicinėje duonkepėje bei pečiuje, kūrenamame malkomis, pridedame vaismedžių drožlių, džiovintų prieskoninių žolelių ir kitų monų! Čia galėsite paragauti autentiškų dzūkiškų patiekalų bei susipažinti su meistro interpretacijomis tradicinės dzūkiškos virtuvės tema.“

-Dzūkijos dvaras
Daugiau informacijos

Objektas Nr. 5 Roberto Dubicko ūkis, sūrių degustacija

Roberto Dubicko ūkis – tai daug išskirtinių rankų darbo sūrių, daug rūšių produkcijos ir dar daugiau skonių iš ekologiško ūkio! Mes gaminame net 84 rūšis nepasterizuoto pieno sūrių! Per savaitę net 250 kg! Mūsų pienas ekologiškas asilių, ožkų arba karvių. Taip pat darome jogurtus, sviestą, grietinę, obuolių, morkų sūrius. Pas mus vyksta sūrių degustacijos nuo 15 žmonių. (Degustacijos kaina asmeniui 15 Eur.) Galima tartis ir dėl mažesnės grupės, kaina derinama asmeniškai. 

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 6 Dzūkiškų bandų kepimo edukacija

Dzūkiškos bulvinės bandos – senovės dzūkų kulinarinis paveldas. Bandos dedamos ant kopūsto lapų ir kepamos duonkepyje iškūrentame beržinėmis malkomis. Edukacijos trukmė 1,5 val. (kaina asmeniui 14 Eur) arba 2 val. su liaudiška muzika (kaina asmeniui 20 Eur) . Priimamos grupės nuo 20 iki 30 žmonių. Išankstinis užsakymas nurodytu telefonu. 

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 7 Augų ūkis

Nuotaikinga, skani, soti viešnagė vietos pieno ūkyje sužavės kiekvieną! Iš pačios Gaspadinės lūpų išgirskite kaip šiame ūkyje gaminami saldaus pieno, pelėsiniai, fermentiniai ir brandinti sūriai. Pažinsite sūrio kelią „nuo pievos iki stalo“, pamatysite sūrių ūkį ir pelėsinių sūrių brandinimo rūsį, o Augų ūkyje įrengtoje „Sūrinėje“ galėsite įsigyti Jums labiausiai patikusį, natūralų ir ekologišką sūrį.

Taip pat, čia vyksta jojimo pamokos, pažintys su žirgais šeimoms, vaikų vasaros stovyklos, žygiai į gamtą ir pasivažinėjimai karieta. Sodyboje yra uždaras jojimo maniežas, todėl jojimo paslauga galima naudotis ištisus metus ir bet kokiu oru!

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 8 Romnesa

Restoranas „Romnesa“ – vieta, kur verta užsukti skaniai pavalgyti ar rengti pobūvius. Būdami Europos kulinarinio paveldo nariais, siūlome paskanauti tradicinių europietiškų ir lietuviškų patiekalų. Bet! Nepamiršome ir egzotikos mėgėjų! Tik pas mus galite paragauti krokodilienos, kengūrienos ir strutienos patiekalų!  Restorane mielai laukiame tiek suaugusių, tiek vaikų turistų grupių.  Vienu metu skaniai, greitai ir už patrauklią kainą galime pamaitinti iki 80 žmonių.

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 9 „Grikucis“

Sodyboje organizuojamos įvairios edukacijos – vilnos vėlimo, drožinėjimo, tačiau daugiausiai dėmesio skiriama grikiams – edukacijos metu jie kuliami, malami, kepami grikiniai blynai ar babka.

Daugiau informacijos

Objektas Nr. 10 Sūrininkų namai Dargužiuose

„Sūrininkų namai“ – tai smulkių ūkininkų ir sūrininkų sodyba, įsikūrusi tipiško dzūkiško kaimo viduryje. Čia sutiksite besišypsančius kaimo žmones, kažkur netoliese dirbančius sūrininkus, lauke išsibarsčiusius sūrių ragautojus. Jei norite susipažinti su ožkų augintojų ir sūrininkų gyvenimu ir paragauti visų sūrių, čia galite praleisti nepakartojamą laiką.

Daugiau informacijos